YouTube Facebook Twitter

showcase news

Підбито підсумки роботи проекту "Знову до роботи..."

Модель реінтеграції матерів і батьків до роботи після відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років розроблено для підприємств усіх форм власності і впроваджено в пілотних регіонах – таким є основний результат роботи Проекту «Знову до роботи: реінтеграція матерів та батьків до професійного життя після відпустки по догляду за дитиною», що  виконувався Всеукраїнською громадською організацією “Ліга соціальних працівників України» за сприяння Представництва ЄС в Україні для Міністерства соціальної політики України (бенефіціар проекту).

Запровадження моделі на підприємствах України допоможе:

  • створити умови для успішного повернення до роботи батьків і матерів після відпустки по догляду за дитиною;
  •   забезпечити їх участь в економічному житті.

Модель, зокрема, містить розроблені порядок та шляхи повернення на роботу, механізми професійної реінтеграції. А за результатами її апробації підготовлено пропозиції щодо удосконалення нормативно-правової бази стосовно професійної реінтеграції батьків на ринок праці.

  Крім цього, підготовлені Методичні рекомендації з впровадження механізмів, представлених в Моделі і  дорожня карта пілотного впровадження Моделі реінтеграції батьків до професійного життя, пропозиції до нормативно-правових актів.

Матеріали містять такі механізми реінтеграції: гнучкий робочий графік для батьків, що повертаються до роботи, у т.ч. скорочений неповний робочий день/тиждень; виконання роботи вдома/робота на відстані; програми підвищення кваліфікації; соціальна та психологічна підтримка, у т.ч. надання додаткових відпусток та сприяння в оздоровленні; фінансова підтримка, інше. Окрім механізмів, прописаних в українському законодавстві, експерти Проекту рекомендували підприємствам активно впроваджувати інші, як то наставництво та заходи з підвищення кваліфікації.

При роботі над ними активно використовувалися дані кількох проведених досліджень, у т.ч. щодо міжнародного досвіду та кращі практики Німеччини щодо забезпечення батькам умов для успішного повернення на ринок праці після відпустки для догляду за дитиною.

У період реалізації Проекту роботодавці (всього 9 відібраних пілотних підприємств)мали можливість  використати у своїй роботі механізми реінтеграції, розроблені експертами.

За час  роботи Проекту (з листопада 2012 року) партнерами проекту стали -  Парламентське міжфракційне депутатське об’єднання з питань гендерної рівності, Київська міська рада профспілок, Конфедерація роботодавців України, Федерація профспілок України, а також неурядові організації, які працюють у сфері гендерної рівності, пілотні підприємства , тощо.

В рамках підписаних меморандумів про співпрацю Вінницькою, Волинською, Дніпропетровською, Житомирською, Сумською ОДА, а також Київською міською державною адміністрацією(пілотні регіони) проведено навчання і тренінги.

Навчальні заходи (30 тренінгів, загалом для 600 осіб - державних службовців, батьків, представників громадських організацій, роботодавців  та профспілок) сприяли зміні стереотипних уявлень учасників щодо проблем працівників із сімейними обов’язками,  ролі жінки і чоловіка у сім’ї,  «чоловічих» відпусток для догляду за дитиною. Після проведення заходів багато жінок відмітило зростання власної самооцінки.

З моделлю та механізмами її впровадження  можна було ознайомитися також  під час заходів за участі партнерів Проекту та представників пілотних підприємств, як в Києві, так і в регіонах.

            У період роботи Проекту, роботодавці мали змогу впровадити кращі практики корпоративної політики у колективні договори своїх підприємств, розвивати програми для закріплення гендерної рівності в компанії і поза її межами, поширювати сімейні цінності в суспільстві.

            З результатами партнерської взаємодії щодо впровадження Моделі гармонізації професійного та сімейного життя можна було ознайомитися під час Конкурсу соціальної реклами та конкурсу «Кращий роботодавець з питань сприяння реінтеграції батьків на ринок праці».

Всього у останньому Конкурсі  взяли участь 32 підприємства, серед яких роботодавці – представники великого, середнього та малого  бізнесу, установ і організацій усіх форм власності, у т.ч. підприємства з іноземними інвестиціями.

Підприємства оцінювались за такими напрямками:

  • фінансування об’єктів соціально-культурного призначення;
  • механізми професійної реінтеграції матерів та батьків після відпустки для догляду за дитиною, що впровадженні на підприємстві;

До складу жури Конкурсу увійшли представники Міністерства соціальної політики України, Федерації профспілок України, Конфедерації роботодавців, Української спілки промисловців та підприємців, Ліги соціальних працівників України, інших організацій.

 

Переможцями конкурсу стали:

У номінації «Великі підприємства» (із середньообліковою чисельністю 250 осіб працюючих):

І місце – Волинський обласний центр зайнятості

ІІ місце – Сумський державний університет

ІІІ місце – ТОВ “ЯДЗАКІ Україна»

У номінації “Середні підприємства”:(не більше 250 осіб працюючих)

І   місце – Департамент соціального захисту населення м. Суми

ІІ    місце – Державне підприємство “Турійське лісове господарство”

ІІІ місце  –   приватне сільсько-господарське      підприємство   “Перемога”  (Вінницька обл.)

У номінації “Малі підприємства” (чисельність працівників не перевищує 50 осіб)

І  місце – Житомирський обласний центр соціальних  служб для сім”ї, дітей та молоді

ІІ місце – Управління праці та соціального захисту населення Тростянецької                            райдержадміністрації

ІІІ місце – ТОВ “АЗОРЕЛЬ” (Вінницька область)

На думку усіх залучених фахівців, проведена робота сприятиме створенню умов для успішного повернення до роботи батьків і матерів після відпустки по догляду за дитиною.

Напрацювання Проекту будуть передані Міністерству соціальної політики України по завершенні аудиту Проекту.

Додаткові матеріали

1) Рекомендації (у форматі *.pdf)

2) Більш детальна інформація про переможців Конкурсу

Актуально

Конкурс Кращий роботодавець

jour bn

Архів

Конкурс соціальної реклами

Дослідження Проекту

Наші публікації на Фейсбук

Інфографіка


Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/znovudoroboty/znovudoroboty.org.ua/modules/mod_flexi_customcode/tmpl/default.php on line 24

Strict Standards: Non-static method modFlexiCustomCode::parsePHPviaFile() should not be called statically in /var/www/znovudoroboty/znovudoroboty.org.ua/modules/mod_flexi_customcode/tmpl/default.php on line 54

Давайте знайомитись

Буклет про проект
Буклет про проект

Наші друзі

Університет, дружній до сім’ї
gurthorizontal285