YouTube Facebook Twitter

showcase news

Жінки Центральної та Східної Європи у Другій світовій війні : Гендерна специфіка досвіду в часи екстремального насильства :

Жінки Центральної та Східної Європи у Другій світовій війні : Гендерна специфіка досвіду в часи екстремального насильства:

Зб. наук. статей / за наук. ред. Гелінади Грінченко, Катерини Кобченко, Оксани Кісь. – Київ: ТОВ "Арт-книга", 2015. - 336 с.

У збірнику наукових праць представлено розвідки українських та зарубіжних дослідниць і дослідників, в яких проаналізовано найрізноманітніші аспекти специфічно жіночого досвіду Другої світової війни на теренах Центрально-Східної Європи. Висвітлено маловивчені питання участі жінок у бойових діях та особливості перебування у військовому полоні, гендерні виміри жіночого досвіду радянського та національного підпілля, життя на окупованих територіях і примусової праці в Третьому райху, розкрито гендерну специфіку Голокосту, порушено складні питання насильства над жінками та співучасті жінок у насильстві в роки війни, окреслено проблеми повоєнних репрезентацій жіночого досвіду війни. Прагнучи вийти за рамки стереотипного бачення жінки у межах трикутника «зрадниця – жертва – героїня», вчені показують складну і суперечливу картину жіночого повсякдення у надзвичайних історичних обставинах. Поставлені завдання вирішуються з міждисциплінарних позицій, шляхом аналізу різноманітних історичних джерел, із застосуванням різних наукових підходів та методів. Збірник також дає уявлення про сучасні феміністські підходи до вивчення теми «жінка і війна». Для фахівців у галузі історії, гендерних студій, інших гуманітарних наук, а також усіх, хто цікавиться заявленою проблематикою.

 

 ЗМІСТ

Передмова – Катерина Кобченко, Оксана Кісь, Гелінада Грінченко

І. Жінки у Другій світовій війні: сучасна історіографія та пам’ять

Оксана Кісь. Жіночі обличчя війни: ключові теми і підходи у західній феміністській історіографії
Єлена Рождєственськая, Вікторія Семьонова, Ольга Нікітіна. Жіночі долі та жіноча пам'ять про війну

ІІ. Радянські жінки - від парамілітарних практик до бойового досвіду

Катерина Кобченко. Жінки як військовий ресурс тоталітарної влади: радянські гендерні стратегії передвоєнного часу
Кармен Шайде. «Сталінські соколиці»: радянські жінки-пілоти у Червоній Армії під час Другої світової війни  

ІІІ. Жінки-військовополонені: статус і доля

Бернхард Штребель. «Баба з рушницею» як образ ворога: військовополонені червоноармійки у концентраційному таборі Равенсбрюк
Тетяна Пастушенко. Радянські жінки-військовополонені: стратегії виживання, досвід, долі

IV. Жіноцтво в УПА: досвід і репрезентації

Марта Гавришко. Заборонене кохання: фактичні дружини учасників українського підпілля 1940–1950-х років.
Олена Петренко. Літературні обрAзи «бандерівок» у контексті ідеологічних воєн

V. Війна поза межами фронту: гендерні аспекти підпілля та партизанського руху

Володимир Гінда. Чоловіки й жінки у партизанських загонах
Ірина Реброва. Підпілля у роки Великої Вітчизняної війни в пам’яті її учасниць (на матеріалах Північного Кавказу)

VI. Життя в окупації: жіночі стратегії виживання та їх сучасне осмислення

Олена Стяжкіна. «Окуповані» жінки: чинники, ресурси та стратегії виживання
Андреа Пето. Гендерний досвід Другої світової війни в Угорщині: жінки як жертви та учасниці злочинів

VII. Гендерні виміри Голокосту

Паскаль Р. Бос. Гендер та Голокост
Анатолій Подольський. Єврейські жінки України у період Голокосту і нацистської оккупації (1941-1944 рр.): спроба дослідження трагічної долі

VIII. Жіночі обличчя примусової праці

Гелінада Грінченко. Радянські жінки на примусових роботах Третього райху: обриси (по)воєнних (ре)презентацій  
Марія Меланчук. Досвід примусової праці у пам’яті колишніх українських остарбайтерок з Канади

IX. Тіло і влада: сексуальне насильство під час війни

Регіна Мюльхойзер. Незаперечний злочин. Сексуальне насильство німецьких вояків під час “війни на знищення” у Радянському Союзі у 1941-45 рр.
Джеффрі Бурдс. Сексуальне насильство в Європі під час другої світової війни (1939-1945)

X. Спадок війни і повоєнні долі жінок

Анна Вилєґала. Досвід переселення 1944-1946 рр. у біографічних наративах польських і українських жінок
Едрієн Гарріс. «Была я рядовою / На войне, / В поэзии / Осталась рядовою»: поетеса Юлія Друніна і статус жінки-ветерана (1945-1986)

 ПРО РЕДАКТОРОК

Гелінада Грінченко — історик, наукова редакторка часопису «Україна Модерна», докторка історичних наук (2011), професорка кафедри українознавства Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, голова Української асоціації усної історії. Основна сфера наукових зацікавлень: усна історія, політика пам’яті, примусова праця часів Другої світової війни. Співредактор випусків 11–12, 15 та 16–17 історико-культурологічного збірника «Схід/Захід» (Харків, 2008, 2011, 2013), збірника «У пошуках власного голосу: Усна історія як теорія, метод та джерело» (Харків, 2010). Авторка статей і книжок, редакторка та укладачка збірників статей та документів з історії та пам’яті про примусову працю часів Другої світової війни, зокрема «Усна історія примусу до праці: метод, контексти, тексти» (Харків, 2012). Живе і працює у Харкові.

Катерина Кобченко – історик, кандидатка історичних наук (2004), наукова співробітниця Центру українознавства філософського факультету Київського національного університету ім.Т.Шевченка, членка правління Української Асоціації Дослідників Жіночої історії. Наукові інтереси — жіноча та ґендерна історія, передовсім історія вищої та середньої спеціальної освіти та наукової праці жіноцтва Наддніпрянської України, історія жіночого руху, емансипаційні процеси ранньорадянського періоду; займається питаннями соціальної історії, усної історії, науковою біографістикою, києвознавством. Авторка книги «Жіночий університет Святої Ольги»: історія Київських вищих жіночих курсів” (Київ, 2007). Учасниця низки міжнародних дослідницьких проектів та програм наукового обміну з Німеччиною. Живе і працює у Києві.

Оксана Кісь- історик та антрополог, наукова редакторка сайту "Україна Модерна", кандидатка історичних наук, старша наукова співробітниця, докторантка Інституту народознавства НАН України. Наукові інтереси охоплюють жіночу історію, феміністську антропологію, усну історію та ґендерні перетворення у пост-соціалістичних країнах. Книга О.Кісь "Жінка в традиційній українській культурі другої половини ХІХ - початку ХХ ст." вийшла друком у Львові у 2008 р. (друге видання - у 2012 р.). Очолює Українську Асоціацію Дослідників Жіночої Історії. Є членкою редколегії щорічника "ASPASIA: International Yearbook of Central, Eastern and Southern European Women’s and Gender History". Авторка низки наукових статей у міжнародних виданнях. Її нинішнє дослідження зосереджене на вивченні повсякденного життя жінок в надзвичайних історичних обставинах у радянській Україні в середині ХХ ст. Живе і працює у Львові.

 

Актуально

Конкурс Кращий роботодавець

jour bn

Архів

Конкурс соціальної реклами

Дослідження Проекту

Наші публікації на Фейсбук

Інфографіка


Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /var/www/znovudoroboty/znovudoroboty.org.ua/modules/mod_flexi_customcode/tmpl/default.php on line 24

Strict Standards: Non-static method modFlexiCustomCode::parsePHPviaFile() should not be called statically in /var/www/znovudoroboty/znovudoroboty.org.ua/modules/mod_flexi_customcode/tmpl/default.php on line 54

Давайте знайомитись

Буклет про проект
Буклет про проект

Наші друзі

Університет, дружній до сім’ї
gurthorizontal285